Választék
Kezdőlap
Műsor
Hírblog
Kiállítás
Oktatás
Kávézó
Események
Rádió
Linkek
Történelem (1996-2006)
Elérhetőség
Filmtár
Terembérlés
A Grand Café moziterme kibérelhető rendezvényekre, vetítésekre, bemutatókra. Érdeklődni ezen a címen lehet.
Demokrácia Gyakorlatok

Három félévet átölelő, demokráciával és emberi jogokkal foglalkozó programsorozatunk az alábbi linken követhető nyomon:
Demokrácia Gyakorlatok

1%

Ha megtiszteled alapítványunkat adód 1 százalékával, mi 100 százalékban hálásak leszünk érte.

Kép-Szín-Ház Alapítvány
1845-1652-2-06

Grand Café a Facebookon!


TÁMOP 2012-2014
A Kép-Szín-Ház Alapítvány által elnyert pályázat összefoglalója
TÁMOP

 
Közhasznúságú jelentés
A Kép-Szín-Ház alapítvány közhasznúsági jelentései ide kattintva letölthetők.
A szerelem sivataga
 
 
Szimpózium El Kazovszkij művészetéről.
Magyar lagúnák

Darvasi László Virágzabálók című regényének megjelenése alkalmából rendezett irodalmi tanácskozás.

"A párbeszéd helyzetébe kerülni..." Hajnóczy Péter (újra)olvasásának lehetőségei


Ezzel a címmel szervez tudományos konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Modern Magyar Irodalom Tanszéke 2008. november 20-21-én, melynek helyszíne a Grand Café. A konferencia programjáért katt ide.

Pécs EKF 2010


A Pécs 2010 EKF kapcsolódó programjai a Grand Caféban.
Online felhasználók
Jelenleg 1 vendég online

Szlovák filmművészet hete - Týľdeň slovenskej kinematografie
Týľdeň slovenskej kinematografie v Segedíne, kino Grand Café
20.-24. novembra 2014

Szlovák filmművészet hete
2014. november 20.-24.
 
 
Részletes program a tovább gomra kattintva érhető el, a Filmhét programfüzete a képre kattintva, vagy innen tölthető le.

©tvrtok 20. novembra - november 20. , csütörtök

18.00: Megnyitó

Úvodné slovo – Daniela Onodiová, riaditeµka, Divadlo Vertigo pri CSSM

Onodi Daniela – igazgató, Országos Szlovák Önkormányzat Vertigo Szlovák Színháza

18.15: Felvidék – Horná zem (animációs/dokumentumfilm, szlovák/cseh, 2013, Rendező: Vladislava Plančíková, 75 perc.)

Osobnou výpoveďou o svojom rodinnom zázemí autorka pomáha divákom pochopi» osudovos» a nadčasovos» dávno vytesnených udalostí, ktoré vąak stále rezonujú v aktuálnej a tabuizovanej otázke slovensko-maďarských vz»ahov. Film je súčasne vąeobecnejąou úvahou o tom, čo pre človeka znamená rodná zem a národnos».

A szerző személyes útja családi története nyomában olyan személyek sorsát hozza közelebb, akiket érintettek a politikusok a II. világháborút követő döntései a nemzetiségileg vegyes területeken. Amit nem tudnak elmondani a korszak tanúi és az archív filmfelvételek, azt animált történetek egészítik ki. A film a még ma is aktuális és tabuként kezelt szlovák-magyar kapcsolatok témáját dolgozza fel, egyben egy értekezés arról, mit jelent az ember számára a szülőföld és a nemzetiség.

19.30: Vąetky moje deti (dokumentárny/dráma, Slovensko/Česko, 2013, réľia: Ladislav Kaboą, 90 min.)

Ústrednou postavou filmu je charizmatický farár Marián Kuffa, ktorý sa snaľí pomôc» najchudobnejąím. Film ąokujúcim spôsobom odhaµuje problémy, s ktorými zápasí rómska komunita. Vo filme sledujeme dramatické mikropríbehy Rómov a boj farára s drsnou realitou. Chce, aby „jeho“ deti objavila svoje schopnosti, naučili sa nezávidie» si a pomáha» jeden druhému.

Az összes gyermekem (dokumentum/dráma, szlovák/cseh, 2013, rendező: Ladislav Kaboą, 90 perc.)

A film középpontjában egy karizmatikus pap Marián Kuffa áll, aki a legszegényebbeknek próbál segíteni. Sokkoló módon fedi fel a problémákat, melyekkel a roma közösség küzd. A műben nyomon követhetjük a romák drámai mikrotörténeteit és egy pap háborúját a nyers valósággal. A pap azt szeretné, ha az „ő“ gyerekei felfedeznék képességeiket, megtanulnák, hogy nem kell irigyelni a másiktól semmit és segíteni kell egymásnak.

Piatok 21. novembra- November 21., péntek

17.00: Felvidék – Horná zem (animációs/dokumentum, szlovák/cseh, 2013, rendező: Vladislava Plančíková, 75 perc.)

Osobnou výpoveďou o svojom rodinnom zázemí autorka pomáha divákom pochopi» osudovos» a nadčasovos» dávno vytesnených udalostí, ktoré vąak stále rezonujú v aktuálnej a tabuizovanej otázke slovensko-maďarských vz»ahov. Film je súčasne vąeobecnejąou úvahou o tom, čo pre človeka znamená rodná zem a národnos».

A szerző személyes útja családi története nyomában olyan személyek sorsát hozza közelebb, akiket érintettek a politikusok a II. világháborút követő döntései a nemzetiségileg vegyes területeken. Amit nem tudnak elmondani a korszak tanúi és az archív filmfelvételek, azt animált történetek egészítik ki. A film a még ma is aktuális és tabuként kezelt szlovák-magyar kapcsolatok témáját dolgozza fel, egyben egy értekezés arról, mit jelent az ember számára a szülőföld és a nemzetiség.

19.00: Babie leto (thriller/krimi/dráma/akčný, Slovensko, 2013, réľia: Gejza Dezorz, 90 min.

Príbeh o zrade, mŕtvej láske a pomste, odohrávajúci sa na periférii Slovenska. Mladý zlodej sa vracia po desiatich rokoch z väzenia pomsti» sa tým, ktorí ho tam dostali. Je nekompromisne sledovaný s na päty prilepeným Osudom, ktorý je stále pripravený na nečakané finále. Babie leto je príbeh vendetty po slovensky.

Indián nyár (thriller/krimi/dráma/akció, szlovák, 2013, rendező: Gejza Dezorz, 90 perc)

Az árulás, halott szerelem és bosszú története, mely Szlovákia perifériáján játszódik. A fiatal tolvaj 10 év börtön után tér vissza azokhoz, akik börtönbe jutatták, hogy bosszút álljon rajtuk. Kompromisszumok nélkül megfigyeli őt a talpára ragadt Sors, mely folyamatosan kész a váratlan fináléra. Az Indián nyár a szlovák vendetta története.

Sobota 22. novembra- november 22. , szombat

17.00: 38 (dokumentárny/ľivotopisný, Slovensko, 2014, réľia: Dano Dangl, Lukáą Zednikovič, 87 min.)

Dokument mapuje ľivot slovenskej hokejovej legendy, Pavla Demitru. Predstavuje ho nielen ako vrcholového ąportovca, ale predovąetkým ako človeka a silnú osobnos», na ktorú dodnes spomína celý národ. Film 38 je určený kaľdému, kto sa chce dozvedie» niečo viac o tomto vynikajúcom hokejistovi a skvelom človeku.

38 (dokumentumfilm/életrajzi, szlovák, 2014, rendező: Dano Dangl, Lukáą Zednikovič, 87 perc)

Pavol Demitra, szlovák hoki legenda életét dolgozza fel a film. Nemcsak a sikeres sportolót, hanem elsősorban az embert, és erős egyéniséget mutatja be a film, akire a mai napig emlékszik a nemzet. A 38 című film azoknak szól, akik egy kicsit többet szeretnének megtudni erről a kiváló hokisról és kitűnő emberről.

19.00: Kandidát (triller/komédia, Česko/Slovensko, 2013, réľia: Jonáą Karásek, 106 min.)

Film ukazuje veµkú moc médií, ktoré manipulovaním s udalos»ami môľu ovplyvňova» celý svet. Príbeh sleduje zákulisie dvojmesačnej politickej kampane kandidáta na prezidenta. Autor denníkových zápiskov netuąí, pre koho zaznamenáva odpočúvania a nadąenie zo zaujímavej objednávky zakrátko vystriedajú znechutenie a zmätenos».

A jelölt (triller/komédia, cseh/szlovák, 2013, réľia: Jonáą Karásek, 106 perc)

A film a média nagy hatalmát mutatja be, mely a történések manipulációjával hathat az egész világra. A történet egy köztársasági elnökjelölt két hónapos kampányának hátterét követi. A szerző a naplóbejegyzések alapján nem sejti, kinek jegyzi le a lehallgatásokat, az érdekes megrendelésből fakadó lelkesedést rövid időn belül felváltja az undor és az összezavarodás.

Nedeµa 23.novembra – november 23., vasárnap

17.00: Zamatoví teroristi (dokumentárna melodráma, Slovensko/Česko/Chorvátsko, réľia: Peter Kerekes, Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík, 87 min.)

Príbeh troch romantických hrdinov, ktorí fyzicky ľijú v prítomnosti, v spomienkach vąak stále bojujú s komunistickým reľimom. Spája ich gesto nesúhlasu s realitou 80. rokov, pretavené do podoby terorizmu. Vąetci boli odsúdení za teror, aj keď nikomu neublíľili. Výbuchy, streµba - a za tým vąetkým túľba po láske.

Bársonyos terroristák (dokumentumfilm- melodráma, Szlovákia/Csehország/Horvátország, rendező: Peter Kerekes, Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík, 87 perc)

Három romantikus hős története, akik fizikailag a jelenben élnek, emlékeikben azonban folyamatosan a kommunista rendszerrel harcolnak. A 80-as évekbeli realitással való egyet nem értés gesztusa köti össze őket, mely végül a terrorizmus formájába jelenik meg. Mindannyian terrorizmusért voltak elítélve még akkor is, ha senkinek nem ártottak. Robbantások, lövések- és mindezek mögött a szerelemre való vágy.

18.30: Výstava (krátkometráľny, komédia, Slovensko, 2013, réľia: Andrej Kolenčík, Peter Begányi, 35 min.)

Trpká komédia vypovedá o vz»ahoch na pracovisku v malom provinčnom múzeu, kam eąte nedosiahol ekonomický boom a čas akoby sa tu zastavil. Jeho ústrední hrdinovia sú zamestnanci, ktorí sa starajú o expozíciu vypchatých zvierat. Ich kaľdodenná pracovná rutina je vąak náhle naruąená.

Kiállítás ( rövidfilm, komédia, szlovák, 2013, rendező: Andrej Kolenčík, Peter Begányi, 35 perc )

A keserű komédia egy kis vidéki múzeum munkahelyi kapcsolatairól mesél, ahová még nem ért el a nagy gazdasági boom és ahol az idő megállt volna. A film főhősei az alkalmazottak, akik a kitömött állatokból készült tárlatot gondozzák. Mindennapi rutinjukat valami azonban hirtelen megzavarja.

19.05 Krok do tmy (hraný/ dráma, Slovensko, réľia: Miloslav Luther, 120 min.)

Mladý lekár sa nevie vyrovna» so svojou minulos»ou. Počas vojny musel vynies» krutý rozsudok. Po rokoch sa bráni prija» ponúknutú kariéru a prepadá váąni v mimomanľelskom vz»ahu. Jeho kroky vedú k nečakaným následkom. Film hovorí o pohnutých osudoch naąich nehrdinov z doby nástupu komunizmu – sú to príbehy o násilí a vzdore, slabosti a odvahe.

Lépés a sötétbe (játékfilm/dráma, szlovák, rendező: Miroslav Luther, 120 perc)

A fiatal orvos nem tud bekbékélni saját múltjával. A háború ideje alatt kegyetlen ítéletet kellett hoznia. Évek múlva sem képes elfogadni a kínált karriert és egy házasságon kívüli szenvedélynek is rabul ejti. A film a kommunizmus kezdetén játszódik, mindennapi emberek eseménydús sorsairól szól, az erőszak és ellenszegülés, gyengeség és bátorság történeteiről.

Pondelok 24. novembra – november 24., hétfő

17.00: ®ivot je ľivot (dokumentárny, Slovensko, 2013, réľia: Pavel Viąňovský, 16,41 min.)

Kaľdý z nás si predstavuje, ako bude vyzera» jeho ľivot, keď zostarne. Na smr» myslíme a zároveň sa jej bojíme. Ako sa dá preľi» staroba? Je to vąetko len depresívne a samotárske? Pani Mária je na dôchodku a v pokročilom veku veku sa rozhodla zmeni» svoj ľivot.

Az élet élet /Life is Life/( dokumentumfilm, szlovák, 2013, rendező: Pavel Viąňovský, 16,41 perc)

Közülünk mindenki gondol arra, milyen lesz az élete, ha megöregszik. Gondolunk a halálra és egyben félünk tőle. Hogy lehet megélni az öregséget? Minden csak depresszív és az ember magányos? Mária asszony nyugdíjas, idős korában döntött úgy, hogy megváltoztatja életét.

17.30: Zhrdzavené mesto (dokumentárny, Slovensko, 2013, réľia: Stanislav Králik, Růľena Rausová, 23 minút)

Portrét skrakovaných komárňanských lodeníc, zobrazený cez piatich protagonistov, ktorých ľivot je s nimi úzko spätý.

Elrozsdásodott város (dokumentumfilm, szlovák, 2013, rendező: Stanislav Králik, Růľena Rausová, 23 perc )

A csődbe ment rév-komáromi hajógyár portréja, melyet öt olyan szereplőn keresztül mutat be a film, akik élete szorosan összefonódik a gyárral.

18.30: Feledi (dokumentárny, Slovensko, 2012, réľia: Stanislav Králik, Růľena Rausová 19,14 min.)

Krátkometráľny film Feledi je portrétom Márie Ivanovej. Dokument predstavuje ľivot dôchodcu v domove a optimistický pohµad na starobu a spoločenský ľivot počas nej. Film je zbierkou príbehov, ktoré prerozprávajú ľivot pani Márie.

Feledi (dokumentumfilm, szlovák, 2012, rendező: Stanislav Králik, Růľena Rausová 19,14 perc)

A feledi című rövidfilm Mária Ivanova portréja. A dokumentumfilm egy nyugdíjas otthon lakóját mutatja be, aki optimistán tekint az öregségre és az időskori társasági életre. A film a történetek gyűjteménye, melyek Mária asszony életét mesélik el.

Po kaľdom filme, ktorý uvádzame v tomto bloku bude krátka diskusia s autormi.

A hétfő délutáni filmek vetítései után a szlovák fiatal egyetemista alkotók válaszolnak a nézők kérdéseire.

19.00: Pastieri (dokumentárny, Slovensko, 2012, réľia: Attila Vörös, 55 min.)

Film ponúka pohµad na dodnes ľivú pastiersku tradíciu na Gemeri, na kaľdodenný ľivot pastierov a ich kultúru. Na svahoch Gemera, ktorý sa oddávna hrdil chýrnymi pastiermi, stádami, pastierskymi tradíciami a kultúrou, aj dnes vidie» pasúce sa ovčie stáda a čriedy, i keď v menąej miere ako kedysi. Tvorcovia filmu sa snaľia priblíľi» divákovi tri aspekty pastierskeho ľivota: kaľdodenné radosti a starosti súčasného mladého pastiera, spomienky starého pastiera vo výsluľbe a zručnosti majstra vyrábajúceho pastierske nástroje a pomôcky.

Pásztorok ösvényein (dokumentumfilm, szlovák, 2012, rendező: Vörös Attila, 55 perc)

A Gömörben máig élő pásztor hagyományt mutatja be a film, betekintést nyerhetünk mindennapjaikba és kultúrájukba. A Gömör lejtői régóta büszkék híres pásztoraikra, nyájaikra, pásztorhagyományaira és kultúrájára. Ugyan kevesebbet, mint hajdanában, de még ma is látni itt legelő állatokat. Az alkotók három aspektuson keresztül igyekeznek bemutatni a pásztorok életét: egy fiatal juhász mindennapi örömén és gondjain keresztül, egy idős nyugdíjas pásztor visszaemlékezésein keresztül és egy kiváló mesteren keresztül, aki pásztor kellékeket és segédeszközöket például karikást készít.

Po filme bude beseda s autormi zo Slovenska.

A vetítés után a szlovákiai magyar alkotókkal szervezünk beszélgetést.

Vstup na projekcie je voµný.

Zmena programu vyhradená!

A vetítésekre a belépés ingynes.

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

Organizátori - szervezők:

Slovenské divadlo Vertigo pri Celoątátnej slovenskej samospráve

Spolok segedínskych Slovákov

Slovenská samospráva v Segedíne

Kino Grand Cafe

Slovenský filmový ústav

Az Országos Szlovák Önkormányzat Vertigo Szlovák Színháza

Szegedi Szlovákok Egyesülete

Grand Café Mozi és Kávézó

Szegedi Szlovák Önkormányzat

Szlovák Filmintézet – Pozsony

 
< Előző   Következő >
Aktuális
Enyedi egy széknyire az Oscartól.
A Testről és lélekről rendezőjét az Oscar-szobortól nem messze, az első sorba ültették .
 
Csak a szokásos: új magyar Oscar esély
Ezúttal Bucsi Réka filmje indul eséllyel jövőre.
 
Újabb magyar díj!
 Életműdíjjal és díszdoktori címmel tüntetik ki Tarr Bélát Írországban.
 
Oscar-díjas magyar kisfilm!
Deák Kristóf rövidfilmje két év alatt a második magyar Oscart hozta el, most március 5-ig ingyen megnézhető.
 
Portugál rövidfilmek a Grandban
Március 1-2, programért katt ide!
 
8 égetően fontos dokumentumfilm
amit látni kell a Verzión, november 18-19. között a Grandban.
 
Leonard Cohen is elment.
A Grand lejátszási listájának állandó szereplője 82 évet élt.
 
Elhunyt Kocsis Zoltán
A Nemzeti Filharmonikusok vezetője 64 éves volt.
 
Új magyar animációs siker
Emlékeztek Bucsi Réka Symphony No. 42 című filmjére? Új alkotása, a LOVE az Európa Filmakadémia rövidfilmes kategóriájában versenyez.
 
Meghalt Angelusz Iván
Török ferenc nekrológja a fiatalon elhunyt producerről.
 
Véget ért a Titanic
Itt vannak a nyertes filmek.
 
Titanic 21
Április 12-ig pörögnak a filmek a Titanic fesztiválon, van mit nézni , ha arra jártok.
 
Jancsó nyomában - Pályázat
Urbán Mária filmkritikus, a Filmkultúra volt főszerkesztője az idén lenne 60 éves. Ebből az alkalomból a Filmkultúra folyóirat, az „Urbán Mari barátainak és tisztelőinek köre”, valamint a Francia Új Hullám Kiadó esszépályázatot hirdet fiatal, pályakezdő filmkritikusok, esztéták, történészek számára.
 
Filmszemle helyett
A szégyenszemre ismét elmaradó filmes mustra által keletkezett űrt szerencsére ismét megpróbálja betölteni a Dazoo.com. A Friss Hús fesztivál március 27-30. között zajlik a Toldi moziban.
 
De miért pont Szív Ernő?
Kérdezz-felelek Darvasi Lászlóval a litera.hu-n.
 
"„Mindenki gyűlöl mindenkit, aki veszélyes a TB-jére”"
Szilasi Lászlóval a HVG készített interjút.
 
IX. Nemzetközi Bajuszparti és Farsang - 2016. február 13.
Szőrnövesztésre van még:
Lekésted