Választék
Kezdőlap
Műsor
Hírblog
Kiállítás
Oktatás
Kávézó
Események
Rádió
Linkek
Történelem (1996-2006)
Elérhetőség
Filmtár
Terembérlés
A Grand Café moziterme kibérelhető rendezvényekre, vetítésekre, bemutatókra. Érdeklődni ezen a címen lehet.
Demokrácia Gyakorlatok

Három félévet átölelő, demokráciával és emberi jogokkal foglalkozó programsorozatunk az alábbi linken követhető nyomon:
Demokrácia Gyakorlatok

1%

Ha megtiszteled alapítványunkat adód 1 százalékával, mi 100 százalékban hálásak leszünk érte.

Kép-Szín-Ház Alapítvány
1845-1652-2-06

Grand Café a Facebookon!


TÁMOP 2012-2014
A Kép-Szín-Ház Alapítvány által elnyert pályázat összefoglalója
TÁMOP

 
Közhasznúságú jelentés
A Kép-Szín-Ház alapítvány közhasznúsági jelentései ide kattintva letölthetők.
Szavazás
Mit gondolsz a filmválasztékról?
 
A szerelem sivataga
 
 
Szimpózium El Kazovszkij művészetéről.
Magyar lagúnák

Darvasi László Virágzabálók című regényének megjelenése alkalmából rendezett irodalmi tanácskozás.

"A párbeszéd helyzetébe kerülni..." Hajnóczy Péter (újra)olvasásának lehetőségei


Ezzel a címmel szervez tudományos konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Modern Magyar Irodalom Tanszéke 2008. november 20-21-én, melynek helyszíne a Grand Café. A konferencia programjáért katt ide.

Pécs EKF 2010


A Pécs 2010 EKF kapcsolódó programjai a Grand Caféban.
Online felhasználók
Hírszolgáltatás

Ünnepi Könyvhét 2014

Az idei könyvhét rendkívül gazdag programokat tartalmazó füzete letölthető a képre kattintva, vagy elolvasható a tovább gombra kattintva.

 Image

2014. június 11. szerda, 19 óra:

Természetes fény – Závada Pál regényének bemutatója (2014, Magvető Kiadó)

A szerzővel Szilasi László, író, irodalomtörténész beszélget

Közreműködik:   Szokolay Dongó Balázs (duda, furulya)

A Szegedi Szlovákok Egyesülete és a Szegedi Szlovák Önkormányzat szervezésében

A Kossuth­díjas író monumentális regénye döntően a második világháborúban meg előtte és utána játszódik. A szereplők javarészt Békés megyeiek, nők és férfiak, magyar magyarok, magyar szlovákok és magyar zsidók, ettől is függően veti őket a történet az öldöklés, a kényszermunka, a fogság vagy az áttelepülés közép­ és kelet­európai helyszíneire. Eközben szeretnek és csalódnak, áldozattá vagy tettessé is válnak, elbeszélnek vagy fényképeznek, és vannak, akik nem térnek vissza többé. Eltelt hét évtized, az okokat és a miérteket elfelejtettük: könnyű szívvel nézegettünk retusált képeket. Hogy ennek vessünk véget, ezt ajánlja Závada Pál korabeli fényképeket és dokumentumokat felhasználó regénye, miközben máig bevilágít bennünket az iszonyúan szenvtelen természetes fény.

Závada Pál művei:

Kulákprés - dokumentumok és kommentárok egy parasztgazdaság történetéhez (1986, Művelkut. Int.), Kulákprés - Család- és falutörténeti szociográfia, Tótkomlós 1945-1956. (1991, Szépirodalmi-Széphalom, 2006, Magvető), Statárium (Sipos Andrással, szociográfia, 1989, Szociológiai Kutatóintézet), Mielőtt elsötétül (regény, elbeszélések, 1996, Jelenkor), Jadviga párnája (regény, 1997, Magvető), Milota (regény, 2000, Magvető), A fényképész utókora (regény, 2004, Magvető), Závada Pál: Wanderer, Úton a budaörsi Ótemetőbe (Szüts Miklós fényképeivel, 2006, Budaörs Város Önkormányzata), Idegen testünk (regény, 2008, Magvető), 33 szlovák népmese (2010, Magvető), Janka estéi (drámák. 2012, Magvető), Egy sor cigány. Huszonnégy mai magyar (Korniss Péter fényképeivel, 2011, Corvina), Természetes fény (regény, 2014, Magvető)

2014. június 12. csütörtök, 19 óra

Neoplanta avagy az Ígéret Földje - Végel László regényének bemutatója (2013, Noran Libro Kiadó)

A szerzővel Orcsik Roland, költő, irodalomtörténész beszélget.

1748-ban összefogtak a németek, a szerbek, a magyarok, a zsidók, az örmények, meg a többi itt élő nemzetség és Bécsbe utaztak, hogy Mária Terézia császárnőtől megvásárolják a szabad királyi város címet. A császárnő megkérdezte mi a neve a városuknak, mire az alapító atyák bevallották, hogy nincs neve. Felkérték őfelségét, legyen városuk keresztanyja. A császárnő ezt írta a latin nyelvű alapító okiratra: legyen a neve Neoplanta, és minden nép nevezze saját nyelvén. Éljenek békében, szeressék egymást, ez a sok nemzetiségű város legyen példája a különböző nációk békés egymásmellett élésének. A város születésekor így lett a Neoplanta magyar neve Újvidék, a szerb neve Novi Sad, a németé pedig Neusatz. Eltel több, mint 250 év, és Neoplanta - azaz Újvidék - népei azóta folyamatosan gyilkolják egymást. A magyar írónak mindezekről Lazo Pavletić, szerb fiákeres mesél.

A regény felhasználásával készült darabot az Újvidéki Színház Urbán András rendezésében mutatta be nagy sikerrel. A produkció látható lesz a 2014-es szegedi Thealteren is.

Végel László művei:

Egy makró emlékiratai (regény, 1969, Újvidék, 2009, Pécs), A szenvedélyek tanfolyama (regény, 1969, Újvidék), Szitkozódunk, de szemünkből könnyek hullanak (elbeszélések,1969, Újvidék), Áttüntetések (regény, 1984, Újvidék), Ábrahám kése (színházi esszék, 1988, Újvidék), Judit (drámák, 1989, Újvidék), Újvidéki trilógia. Egy makró emlékiratai – Áttüntetések – Eckhart gyűrűje (regények, 1993, Pécs – Újvidék), Lemondás és megmaradás (esszék, 1992, Bp, Cserépfalvi), Wittgenstein szövőszéke (esszénapló, 1995, Bp, T-Twins), A nagy Közép-Kelet-Európai Lakoma bevonul a Pikareszk Regénybe, beszély a pikareszk regényről (1998, Újvidék), Peremvidéki élet (esszék, 2000. Újvidék), Exterritórium (esszéregény, 2000, Pécs), Időírás, időközben (naplójegyzetek, 2009, Pécs), Időírás, időközben II. (naplójegyzetek, 2011, Újvidék), Bűnhődés (naplóregény, 2012, Bp, Noran Libro), Neoplanta avagy az Ígéret Földje (városregény, 2013, Bp, Noran Libro)

     

2014. június 13. péntek, 19 óra

A palicsi születésű Danyi Magdolna (1950-2012) alkotói életművére emlékeznek kortársai.

Kerekasztal-beszélgetés résztvevői:
Brenner János, Fehér Dorottya, Harkai Vass Éva, Kovács Krisztina, Nagy Márta Júlia, Pál Sándor Attila, Tóth Ákos

Az újvidéki Fórum Könyvkiadó estje

„Még akkor is a szóba foglalható tér és térhiány fontos lírikusának nevezhető a palicsi alkotó, ha költészetének, többféle értelemben is, alig jutott tér, kifutási lehetőség. A diszkréten elegáns, alig 150 oldalnyi verstermést magába foglaló kötet kulturált-befogadóbarát felszíne alatt ugyanis az életút és -pálya zaklatott, lemondásokkal és halasztásokkal tördelt tektonikája húzódik. A kisterjedelmű, mindössze háromkötetnyi költői teljesítés egyik okát mindenképpen Danyi Magdolna irodalmi életútjának másféle vállalkozásaiban kell keresnünk, vagyis abban, hogy a szerkesztő, irodalomtörténész, tanár, nyelvész és fordító munkája mellett a költészet az önkifejezés fontos eszközeként, de időről időre kísérőjelenségként jelentkezhetett csak. A versírásra szánt évek-évtizedek lehetőségei is rendre megrövidültek azonban, hol a személyes sors előre láthatatlan nehézségei, hol a külvilág, a szűkebb-tágabb környezet kivédhetetlen katasztrófái miatt.” 

Részlet Tóth Ákos Danyi Magdolna: Enyhület és felröppenés című posztumusz kötetéről írt elemzéséből. (In: www.revizoronline.com)

Danyi Magdolna művei: Sötéttiszta (versek, 1975, Újvidék), Czóbel Minka (monográfia, 1980, Újvidék), Rigólesen (versek, 1988, Újvidék), Paul Celan (metaforikus) főnévi összetételeinek értelmezéséhez (tanulmánykötet, 1988), Pilinszky János költői nyelve (tanulmányok), Palicsi versek (versek, 1996, Újvidék), Értelmezések (2010, Szabadka), Enyhület és felröppenés – Összegyűjtött versek. (2013, Újvidék)

2014. június 13. péntek, 20.30

Kép és mítosz - Gyenge Zoltán könyvének bemutatója (Képfilozófiák sorozat, 2014, Typotex Kiadó)

A szerzővel Módos Ádám (SZTE Filozófia Tanszék) beszélget.

A mítosz, szemben a fogalmi gondolkodással, képekben, történetekben beszél, és a már idegölően és dögletesen unalmassá vált fogalmi gondolkodásnak egy olyan alternatíváját kínálja, amellyel – ha valós élménynek fogjuk fel a létünket – mindazt felmutathatjuk, amit felmutatni érdemes. Ezért önkéntelenül és természetesen adódott, hogy egy mítosz lényegéről szóló beszéd maga is képi (vagy képes) legyen, a történetek mellé helyezze a képzőművészet legfontosabb alkotásait.

(-)

Aki nem kedveli a festményt, vagy nem szíveli a mítoszt, nem szereti a mesét, az itt hagyja abba az olvasást. De te, Olvasó, ha továbbjössz, az alábbiakat fogod megtalálni. Mert tudnod kell, amit Erwin Panofsky is plasztikusan megfogalmazott: adva van a műalkotás, a színek, formák, egyebek összessége, de van mögötte valami latens tartalom, ami arra vár, hogy beszéljünk róla. És mivel nekem a beszéd mindig párbeszéd, erre hívom azokat, akik értik és szeretik ezt művelni. Ha olykor-olykor a körülöttünk levő világ zajos apostolai inkább a nagy monológokat kedvelik, ne foglalkozz vele, gyere inkább arrafelé, ahol a művészet tartalma megérinthető, manifeszten láthatóvá válik az értő szem számára. (részletek a könyvből)

Gyenge Zoltán filozófus, író, Kierkegaard és Schelling több művének fordítója, a Szegedi Tudományegyetem Filozófia Tanszékének tanszékvezető professzora.

Fontosabb művei:

Az egzisztencia évszázada (esszék és tanulmányok, 2001, Veszprém, HTA), Zarathustra és Viktor Eremita (esszék és tanulmányok, 2006, Veszprém, HTA), Schelling élete és filozófiája (2005, Attraktor), Kierkegaard élete és filozófiája (2007, Attraktor), Pszeudo Kierkegaard: A megfordult világ. Közreadja: Gyenge Zoltán. 2012, Kalligram), Kép és mítosz (Képfilozófiák sorozat, 2014, Typotex)

2014. június 14. szombat, 19 óra

Folyamisten - Lanczkor Gábor regényének bemutatója (2014, Libri Kiadó)

Az íróval Lengyel Zoltán irodalomtörténész beszélget.

A beszélgetés után Anarchitecture / Médeia Fiai split mini koncert. 

A számos díjjal elismert Lanczkor Gábor, költő, író a szegedi egyetemen vett részt doktori képzésen. Jelenleg Balatonhenyén él. A Médeia fiai zenei formáció gitárosa.

Lanczkor Gábor második regénye – a Folyamisten – igazi XXI. századi, regényes ördöglakat, mely Magyarország lerobbant panelházaitól Anglia fülledt koncerttermeiig, Olaszország árnyas sikátoraitól India ezerszínű forgatagáig járja be a világot egy titokzatos mítosz nyomában, ami talán most, ennek a könyvnek a lapjain születik meg éppen. A Folyamisten című regényhez készült Anarchitecture: Soundtracks for a Novel című zenei album anyaga a saját szerzeménye.

Művei:

A tiszta ész (versek, 2005, JAK – L'Harmattan), Fehér daloskönyv (versek, 2007, L'Harmattan), Vissza Londonba (versek, 2008, Kalligram), A mindennapit ma (kisregény, 2010, Kalligram) Hétsarkúkönyv (versek, 2011, Kalligram), Folyamisten (regény, 2014, Libri)

2014. június 15. vasárnap, 17 óra

Kafka macskái - Szántó T. Gábor regényének bemutatója (2014, Noran Libro Kiadó)

A szerzővel Lednitzky András, a szegedi zsidó hitközség elnöke beszélget.

Egy idős máramarosszigeti zsidó a Budapest felé tartó repülőn megpillantva Kafka fényképét azt állítja, hogy nem halhatott meg 1924-ben, mert ő húsz évvel később Auschwitzban találkozott vele.

A regényíró az események kelepcéjébe kerülve nyomozásba kezd. Budapesttől Auschwitzon, Prágán, Bécsen, Berlinen és Oxfordon át egészen Tel-Avivig utazik azért, hogy a titokra választ találjon.
Mi történhetett Kafkával a Bécs melletti szanatóriumban és utána két évtizeden át? A nyomozás során nemcsak Kafka sorsa, hanem a 20. századi közép-európai lét egésze válik kérdésessé.
Mi lesz a sorsa annak, aki nem bírja elviselni a szerelmet, mert teher a hontalanság élménye, de nem könnyű a hazaérkezés sem, hiszen választható hazájában se lehet igazán otthon?

Szántó T. Gábor művei:

Idill (versek, 1990, Egyetemi Színpad), Kövek a béke sírjára (versek, 1991, Aura), A tizedik ember (novellák, 1995, Belvárosi), Mószer (kisregények, 1997, Magvető), Keleti pályaudvar végállomás (regény, 2002, Magvető), Lágermikulás (elbeszélések, 2004, Palatinus), A szabadulás íze (versek, 2010, Koinónia), Édeshármas (regény, 2012. L'Harmattan), Kafka macskái (regény, 2014, Noran)

2014. június 16. hétfő, 20 óra

Írói univerzumok találkozása

Vendégek: Barnás Ferenc, Oravecz Imre és Szilasi László

Moderátor: Módos Ádám (SZTE Filozófia Tanszék)

Barnás Ferenc művei:

Az élősködő (regény, 1997, Kalligram, 2014, Pesti Kalligram), Bagatell (regény, 2000, Kalligram), A kilencedik (regény, 2006, Magvető), Másik halál (regény, 2012, Kalligram)

Oravecz Imre művei:

Héj (versek, 1972, Jelenkor), Egy földterület növénytakarójának változása (versek, 1979, Magvető), Máshogy mindenki más (gyermekversek, 1979, Móra), A hopik könyve (versek,1983, Magvető), A chicagói magasvasút montrose-i állomásának rövid leírása (egybegyűjtött versek,1984, Helikon), 1972. szeptember (prózavers,1988, Jelenkor), A chicagói magasvasút montrose-i állomásának rövid leírása (válogatott versek,1994, Helikon), Halászóember (Szajla. Töredékek egy faluregényhez 1987–1997),1998, Jelenkor), Válogatott költeményei (2000, Unikornis), Héj (versek, 2001, Jelenkor), A megfelelő nap (versek, 2002, Jelenkor ), Egy hegy megy (rövid prózai írások, 2006, Pécsi Direkt), Halászóember (Szajla. Töredékek egy faluregényhez, 2. átdolgozott kiadás, 2006, Jelenkor), Ondrok gödre (regény, 2007, Jelenkor), Az álom anyaga, első könyv (regény, 2007, Jelenkor), Kaliforniai fürj (regény, 2012, Jelenkor)

Szilasi László művei:

Miért engedjük át az ácsnak az építkezés örömét (tanulmányok, 1994, JAK-Pesti Szalon), Lassú olvasás (Hárs Endrével, esszék,1996, Jate-Ictus), A Kopereczky-effektus (esszék, tanulmányok, 2000, Jelenkor), Kész regény. Gabriely György és Poletti Lénárd levelezése (Németh Gáborral közösen, 2000, Filum), A selyemgubó és a "bonczoló kés" (tanulmányok Jókairól, 2000, Osiris-Pompeji), A sas és az apró madarak. Balassi Bálint költői nyelvének utóélete a XVII. század első harmadában. (tanulmányok, 2008, Balassi), Szentek hárfája (regény, 2010, Magvető), A harmadik híd (regény, 2014, Magvető)

2014. június 17, kedd, 19 óra

"NE SZÁMÍTS ELRAGADTATÁSRA!" - A Tiszatáj folyóirat Avant-ground számának bemutatója. Az "avantgarde" és az "underground" kizsigerelése kabai lóránt, Mikola Gyöngyi, Müllner András és Perovics Zoltán, illetve Orcsik Roland részvételével.

A rendezvények ingyenesek, mindenkit várunk szeretettel!

 

 
< Előző   Következő >
Aktuális
Enyedi egy széknyire az Oscartól.
A Testről és lélekről rendezőjét az Oscar-szobortól nem messze, az első sorba ültették .
 
Csak a szokásos: új magyar Oscar esély
Ezúttal Bucsi Réka filmje indul eséllyel jövőre.
 
Újabb magyar díj!
 Életműdíjjal és díszdoktori címmel tüntetik ki Tarr Bélát Írországban.
 
Oscar-díjas magyar kisfilm!
Deák Kristóf rövidfilmje két év alatt a második magyar Oscart hozta el, most március 5-ig ingyen megnézhető.
 
Portugál rövidfilmek a Grandban
Március 1-2, programért katt ide!
 
8 égetően fontos dokumentumfilm
amit látni kell a Verzión, november 18-19. között a Grandban.
 
Leonard Cohen is elment.
A Grand lejátszási listájának állandó szereplője 82 évet élt.
 
Elhunyt Kocsis Zoltán
A Nemzeti Filharmonikusok vezetője 64 éves volt.
 
Új magyar animációs siker
Emlékeztek Bucsi Réka Symphony No. 42 című filmjére? Új alkotása, a LOVE az Európa Filmakadémia rövidfilmes kategóriájában versenyez.
 
Meghalt Angelusz Iván
Török ferenc nekrológja a fiatalon elhunyt producerről.
 
Véget ért a Titanic
Itt vannak a nyertes filmek.
 
Titanic 21
Április 12-ig pörögnak a filmek a Titanic fesztiválon, van mit nézni , ha arra jártok.
 
Jancsó nyomában - Pályázat
Urbán Mária filmkritikus, a Filmkultúra volt főszerkesztője az idén lenne 60 éves. Ebből az alkalomból a Filmkultúra folyóirat, az „Urbán Mari barátainak és tisztelőinek köre”, valamint a Francia Új Hullám Kiadó esszépályázatot hirdet fiatal, pályakezdő filmkritikusok, esztéták, történészek számára.
 
Filmszemle helyett
A szégyenszemre ismét elmaradó filmes mustra által keletkezett űrt szerencsére ismét megpróbálja betölteni a Dazoo.com. A Friss Hús fesztivál március 27-30. között zajlik a Toldi moziban.
 
De miért pont Szív Ernő?
Kérdezz-felelek Darvasi Lászlóval a litera.hu-n.
 
"„Mindenki gyűlöl mindenkit, aki veszélyes a TB-jére”"
Szilasi Lászlóval a HVG készített interjút.
 
IX. Nemzetközi Bajuszparti és Farsang - 2016. február 13.
Szőrnövesztésre van még:
Lekésted